Kvizić

1. Dvorac »Belveder« nalazi se u :
a) Ženevi
b) Beču
c) Bazelu

2. Koja je životinja simbol Berlina?
a) lav
b) medved
c) orao

3. Austrijska spisateljica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2004. godine je:
a) Friderike Rot
b) Mariane Fric
c) Elfride Jelinek

4. Johanes Gutenberg rođen je u:
a) Salcburgu
b) Štutgartu
c) Majncu

5. Čuveni bečki slikar koji je osnovao secesiju (odvajanje od zvanično prihvaćene umetnosti i stvaranje nove), čiju sliku »Poljubac« upravo gledate, zvao se:
a) Gustav Herc
b) Gustav Klimt
c) Gustav Maler

6. Bavarski kralj Oto Fridrih Vilhelm II, veliki ljubitelj labudova i graditelj dvorca »Nojšvanštajn«, poznatiji je pod nadimkom:
a) Ludi kralj Ludvig
b) Fridrih Lepi
c) Vilhelm Mršavi

7. Pesmu »Lorelaj« napisao je:
a) Fridrih Šiler
b) Johan Volgang Gete
c) Hajnrih Hajne

8. Grad u kom se svake godine održava »Oktobarfest« je:
a) Minhen
b) Drezden
c) Hamburg

9. Adi Dasler, osnivač »Adidasa«, prvobitno je bio:
a) košarkaš
b) pekar
c) obućar

10. Jezero koje se nalazi na granici Austrije, Nemačke i Švajcarske, zove se:
a) Bodensko
b) Štanberško
c) Badensko

Kvizić – odgovori

1.Tačan odgovor je b – dvorac »Belveder« nalazi se u Beču. Što se imena ovog dvorca tiče, ono potiče iz italijanskog jezika i znači »lep pogled«. Tako su često nazivana utvrđenja, palate i vidikovci na evropskom tlu. Dvorac »Belveder« i njegove bašte spadaju u najlepše barokne građevine Evrope. Lukas fon Hildebrant, čuveni barokni arhitekta, dvadesetih godina 17. veka, po nalogu princa Eugena Savojskog izgradio je dvorac koji se sastoji od dva dela: Gornjeg i Donjeg Belvedera. Zamišljen je kao letnja rezidencija.

Danas je čitav dvorac na raspolaganju Austrijskoj galeriji umetnosti.

2. Tačan odgovor je b – simbol Berlina je medved. Niko zaista ne zna zašto. Veruje se da su područje današnjeg Berlina nekada naseljavale upravo ove životinje. Pojedinci smatraju da je i sam grad dobio ime po medvedu (nem. der Bär), mada je više onih koji tvrde da reč »Berlin« potiče od slovenskog »brl« što znači močvara.
Bilo kako bile, mede su prosto preplavile Berlin. Ima ih na grbovima, na gradskom pečatu, u prodavnicama suvenira, na ulicama... Da, da i na ulicama.


3. Tačan odgovor je c – Dobitnica Nobelove nagrade za književnost jeste austrijska spisateljica Elfride Jelinek.

4. Tačan odgovor je c – Johan Gutenberg (1400? – 1468.) rođen je u Majncu, gde se danas nalaze muzej i univerzitet koji nose njegovo ime.

5. Tačan odgovor je b – Gustav Klimt (1862-1918), austrijski slikar, naslikao je Poljubac, koji zasigurno predstavlja jedno od njegovih najpoznatijih dela. Nakon perida oslikavanja murala, revoltiran akademskom umetnošću, a naklonjem dekorativnom stlu, Klimt je osnovao bečku secesiju. Pored »Poljupca«, naslikao je i seriju portreta pomodnih bečkih dama . Jedan od tih portreta, Zlatna Adela na kojoj je predstavljena žena jednog austrijskog fabrikanta šećera, prodat je jula 2006. godine za neverovatnih 135 miliona dolara.

6. Tačan odgovor je c – pesmu Lorerlaj napisao je Hajnrih Hajne (1797-1856), pisac lirskih poema i balada, raznih raspoloženja i osećanja, poznat po liberalnim političkim stavovima kao i satiričnim napadima na nemački nacionalizam.


7. Tačan odgovor je a – Bavarski kralj Oto Fridrih Vilhelm II(1845-1886), možda i jeste bio lep, ali je ipak upamćen kao Ludi kralj Ludvig. Ovaj nadimak stekao je zahvaljujući svom »ekscentričnom ponašanju«. Naime, navodi se da je mladi kralj često voleo da večera sa Lujem XIV ili, pak, gospođom Pompadur. To što njegovi gosti više nisu bili među živima kao da ga se nije doticalo. Posle večere bi obično odlazio u inostranstno (čitaj: jahao bi satima oko štale zamišljajući da putuje nekud daleko, daleko...) Ipak, putovanja nisu bila Ludvigova najveća strast. Ludi Ludvig, koji je živeo u nekom svom bajkovitom svetu, posvetio se izgradnji dvoraca iz bajke. Najpoznatiji među njima jeNojšvanštajn, koji je, nažalost, ostao nezavršen. Ne treba, naravno, zaboraviti ni Linderhof, jedno od najomiljenijih Ludvigovih prebivališta.

8. Tačan odgovor je a – Oktobarfest, najveći vašar na svetu, održava se u Minhenu svake godine i to poslednje nedelje septembra i prve oktobra i traje 16 dana. Taj veliki događaj, koji se na bavarskom dijalektu naziva još i »Wies`n«, datira još od svadbe bavarskog prestolonaslednika i kasnijeg kralja Ludviga I. Naime, tim povodom su, 1810 godine, organizovane konjske trke, tokom kojih se točilo pivo i plesalo.

9. Tačan odgovor je c – Adi Dasler, osnivač Adidasa, prvobitno se bavio pekarskim zanatom.

10. Tačan odgovor je a – Bodensko jezero nalazi se na grancici između Nemačke, Austrije i Švajcarske. Nalazi se na 400 metara nadmorske visine. Kroz ovo jezero, koje ima brojne pritoke, protiče i reka Rajna. Zahvaljujući kristalno bistroj vodi i ribnom bogatstvu, Bodensko jezero spada među najznačajnije turističke centre ove oblasti. Najpoznatiji gradovi koji leže na ovom jezeru su: Konstanc, Lindau i Fridrihshafen (svi u Nemačkoj), Roršah (u Švajcarskoj) i Bregens (u Austriji). Arheološka istraživanja su pokazala da su obale ovog jezera bile naseljene još u kamenom dobu.

donji deo sveske
olovka
pencil
olovka_bordo